Välbesökt seminarium i Almedalen

I förra veckan deltog N6-initiativet vid Almedalsveckan och bjöd då in till det välbesökta seminariet ”Norrländsk jävlar anamma räcker inte – arbetskraftsinvandring nödvändig för den gröna tillväxten”. Där diskuterade vi behovet av arbetskraftsinvandring för att vi ska klara tillväxten i norra Sverige. Vi pratade också om hur vi tillsammans – kommunerna i Örnsköldsvik, Sundsvall, Luleå, Umeå och Östersund – ska få människor från hela världen att vilja flytta till oss och att trivas.

 

 

Den kraftfulla industrialiseringen i norr innebär både en unik chans för Sverige att ta ledartröjan inom den gröna omställningen, och samtidigt få en rejäl tillväxt i den norra delen av landet. Idag finns dock för få personer som kan jobba i de nya hållbara tillväxtföretagen. Nya krafter behövs. Även om en tillströmning av nya medarbetare kan ske från andra delar av landet kommer det inte att räcka. Inte på långa vägar.

Norra Sverige är en potentiell arbetsplats för människor från hela världen. Dessa nya kommuninvånare är nödvändiga för tillväxtföretagen inom den gröna industrin. Arbetskraftsinvandring är ett måste för att vi ska klara av den industriella revolution som pågår. Annars riskerar tillväxten att gå om intet.

För lyckas behöver regeringen kratta manegen för tillväxtföretagen, istället för att begränsa människors flytt över landsgränser. En riktad arbetskraftsinvandring med rätt kompetens från hela världen skulle kunna bidra till att den gröna industriomställningen i norr tar kliv framåt.

 

Medverkande vid seminariet:

Anna-Britta Åkerlind, KSO Örnsköldsvik, (C)
Carina Sammeli, KSO Luleå, (S)
Anders Sundin, Regionpolitiker Jämtland Härjedalen, (S)
Peder Björk, Riksdagsledamot, (S)
Camilla Mårtensen, Riksdagsledamot, (L)
Eva-Karin Gidlund, Affärsutvecklare, NorthX Biologics
Sven-Olov Daunfeldt, Chefsekonom, Svenskt Näringsliv
Tommy Gustafsson Rask, Vd, BAE systems Hägglunds
Karin Ahnqvist, HR-chef, Umeå kommun
Anders Fällström, Rektor, Mittuniversitetet
Peter Larsson, regeringens samordnare för samhällsomvandlingen i norra Sverige